”Vingebarn” fortolket i lyd

Jeg ville lyve, hvis jeg sagde, at analyse og fortolkning ikke er noget af det, jeg finder allersjovest, når jeg læser litteratur. Jeg er fascineret af ord, der kan rykke mig – ord, der fører mine tanker et sted hen, jeg ikke før kendte til. Jeg elsker, når ord og sætninger bider sig fast og giver mig mere, end jeg havde forventet. Endnu større er det selvfølgelig, når det, der bliver fortolket, er ens eget værk.

Det er meget få, jeg har inviteret ind i mine tanker, mens jeg skrev ”Vingebarn”, men Allan Hjort er en af dem, jeg har haft med på rejsen fra start af. Han er multikunstner og arbejder blandt andet med musik, styling og events, ligesom han driver frisørsalon Funky Juice i København. Foruden at være min frisør, er han også min kunstneriske sparringspartner, og ”Vingebarn” er i allerhøjeste grad blevet diskuteret og problematiseret i den varme frisørstol. Han har kendt til bogens tema, målgruppe og budskab fra start af, og i al hemmelighed har han analyseret og fortolket på dette i sit eget, musikalske regi.

Temalyden i ”Vingebarn”

I marts 2018 præsenterede Allan Hjort mig for en lydfortolkning af ”Vingebarn”, som han havde lavet i samarbejde med Signe R. Larsen. Det var overvældende! Det var en helt ubeskrivelig oplevelse at høre sit værk fortolket i lyd, både fordi det fortalte mig, at min roman har rykket ved noget i ham, men også fordi det på allerfineste vis komplementere bogens tematik. Det rammer i særdeleshed det univers, som ”Vingebarn” opererer i, og det rummer den melankoli, jeg selv har forsøgt at skrive ind i romanen. Det er en af de få gange, jeg har følt mig tom for ord. Mine ord var simpelthen utilstrækkelige i forhold til den jubelglæde, jeg mærkede indeni.

Jeg er fuld af beundring og taknemlighed over, at ”Vingebarn” har ført mig et sted hen, jeg ikke havde forventet, og jeg er imponeret over, hvad de to kunstneriske sjæle har fået ud af min roman – hvad den har bidraget med på deres livsrejse. Og så er jeg – måske ligesom dig – ret nysgerrig efter at høre, hvordan processen med lydarbejdet har været. Derfor har jeg ladet Allan Hjort få ordet her på siden:

“Lyduniverset til ”Vingebarn” blev skabt ud fra mange dybe samtaler med forfatter Line Sølvhøj Johansson. Jeg har haft privilegiet at følge Line Sølvhøj Johansson løbende gennem hele skriveprocessen, og jeg er blevet inddraget i tanker om alt fra små detaljer til store filosofier og om det at tage forfatterrollen så seriøst, at hun til tider blottede sine følelser helt for at føle, hvad hendes karakterer i ”Vingebarn” følte, selvom det krævede, at hun overskred sine egne fobier.

Efter hvert møde skiltes vi begge høje på inspiration og med fornyede, kreative inputs. Derfor gjorde det også mit arbejde virkelig spændende at lave, da jeg sad med følelsen af at kende karakterernes bevidsthed, og på den måde fik jeg hurtigt lavet grundskitsen ud fra bogens stemning, som jeg oversatte til et lydunivers.

Da skitsen var på plads, teamede jeg op med en anden lydkunstner, Signe R. Larsen, og fik sammen med hende færdigstøbt lyden efter utallige repetitive timer med det hele i loop og med fokus på de små finjusteringer for at sikre, at lydfortolkningen kunne retfærdiggøre bogens karakterer og al den sjæl, Line Sølvhøj Johansson har lagt i sit arbejde.

Allan Hjort

Læs, hvordan jeg har arbejdet med følelsen af ubehag her!

Lydfortolkningen

Lydfortolkningen kan høres herunder. Jeg er hamrende nysgerrig efter at høre, hvad I synes om lyduniverset, og hvor det fører jeres tanker hen. Jeg har fået en kommentar fra en, der i musikken kunne se for sig, hvordan en masse mennesker passerede hinanden i et stort, hvidt rum, uden at udveksle nogle ord med hinanden. En virkelig interessant iagttagelse, som hos en ivrig fortolker sagtens ville kunne sættes i relation til ”Vingebarn”.

Hvis du som læser har mod på at give din fortolkning af lyden til ”Vingebarn”, vil jeg glæde mig til at læse dine ord.Følg Vingebarn på Facebook

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *